E-mobilitás Tagozat

A tagozat feladatának tekinti az elektromos járművekkel kapcsolatos információk széleskörű megismertetését, a technológia népszerűsítését Magyarországon.

Az ehhez kapcsolatos infrastruktúra létesítésében tanácsadással, együttműködő partnerek felkutatásával vesz részt.

 

A MEE-VET E-mobilitás tagozatának célja az elektromos járművekkel kapcsolatos információk széleskörű megismertetése, a technológia népszerűsítése Magyarországon az alábbi célcsoportok felé:

  • végfelhasználók, a forgalom szereplői
  • iskolák és oktatási intézmények, a jövő generációja
  • gépjármű flottát üzemeltető cégek
  • energiafelhasználás optimalizálását célul kitűző intézmények
  • önkormányzatok és önkormányzati intézmények

 

Kihívások kora

A fosszilis tüzelőanyagokat égető gépjárművek ma már a világ szinte minden nagyvárosában komoly problémát jelentenek több területen is:

  • káros anyag kibocsájtás okozta légszennyezés
  • zajszennyezés
  • a klímaváltozást fokozó CO2 kibocsájtás

A teljes globális CO2 kibocsájtásnak ma több mint 23%-a a szállításból ered, a közúti szállítás pedig 13%-ot tesz ki. Azonban a gépjárművek nem csupán szennyezés, hanem a forgalmi dugók szempontjából is kihívások elé állítják a városokat. A forgalmi dugók okozta időkimaradás és stressz okozta gazdasági károkat csak az EU-ban több mint 3 milliárd EUR értékre becsülik évente. Ezen felül várhatóan 2050-ig globálisan duplázódni fog a járművek száma az utakon.

Amennyiben az európai országok közössége is tartani igyekszik a 2015 decemberében a Párizsi klímacsúcson 192 ország által aláírt első globális klímavédelmi megállapodáshoz, úgy az EU-n belül 2030-ig feleződnie kell a belsőégésű motorok számának, 2050-re pedig minden belsőégésű motort ki kell vonni a forgalomból.

 

Úton a jövő

Lehetséges-e egy ilyen léptékű és sebességű átalakulás? A megújuló energiák felhasználása és az alternatív meghajtás fejlesztése a járműiparban az elmúlt években hatalmas lendületet vett. Mindezek között is a lítium-ion akkumulátorok világszerte sikert arattak, mint a nagy energiasűrűség mellett viszonylag kis súllyal rendelkező energiahordozók.

 

A szükséges alapvető mértékű átalakulás komplex gondolkozást kíván azonban nem csupán a technológiában, hanem a szemléletmódban és az igények átalakításában is. Ennek egyik igen jelentős vetülete a személyautó: egy átlagos személyautó kihasználtsága alig éri el az 1,3 főt utanként. A mellett, hogy ez azt jelenti, hogy a városban megtett utak legnagyobb részében nincs megfelelően kihasználva, az energiaigénye akár a hússzorosa is lehet egy könnyebb, személyre szabott közlekedési eszköznek. A LEV (Light Electric Vehicle – könnyű elektromos jármű) kategóriába tartozó eszközök – amilyen például a pedelec, azaz elektromos rásegítéses kerékpár, az elektromos roller és az egyéb egyedi kialakítású megoldások – népszerűsége Európában az elmúlt években minden várakozást felülmúlóan növekszik: az elektromos kerékpár ma világszerte a legsikeresebb elektromos jármű.

Okos városok – okos megoldások

A piacon számos szereplő egyetért abban, hogy a jövő közlekedése várhatóan okos, integrált és elektromos lesz. Hatékony energiafelhasználással a közlekedés hatékonysága javul az egyén és környezete egészségügyi szempontjainak figyelembevétele mellett. Egy elektromos kerékpár energiaigénye mindössze évi 40kWh, miközben még egy átlagos hűtőszekrényé is évi 250kWh felett van; 10km-t megtenni egy pedelec-en annyi, mint lefőzni egy csésze kávét. A belvárosokban forgalmi a teherszállítás jelentős része hatékonyan megoldható speciális elektromos cargo járművekkel, amely különösen előnyös a behajtástól csúcsidőszakban védett övezetekben.

Mindezek mellett a járművek birtoklását is sokfelé újragondolják: saját tulajdon helyett flottaközösségeket, közösségi kölcsönző rendszereket és szolgáltatásokat hoznak létre, ahogy egyre több munkahely is kínál dolgozói számára kerékpárt a munkába járáshoz.

A technológia, az infrastruktúra, a szemléletmód és a döntéshozás együttműködésével lehetséges és elérhető az átalakulás. Az ehhez szükséges széleskörű összefogást képviseli és támogatja a MEE-VET E-mobilitás tagozata.