új rendszerengedélyes fogyasztásmérő szekrények - csatlakozási díjak - bekapcsoljuk.hu felhasználói ismeretek

2021-03-30

Tisztelt Partnerünk!
Az alábbiakban tájékoztatjuk aktuális híreinkről.

Tartalom:

 1. Új rendszerengedélyes fogyasztásmérő szekrények bevezetése
 2. Csatlakozási díjak változása
 3. E.ON-elektronikus ügyintézés-bekapcsoljuk.hu felhasználói ismeretek
 4. Elérhetőségeink

A kiválasztott téma rákattintásával navigálhat, és olvashatja a címben utalt tartalmat!

Tájékoztatjuk, a

az új rendszerengedélyes fogyasztásmérő szekrények bevezetésével kapcsolatban.

Az E.ON, ELMŰ, ÉMÁSZ, MVM és MEE VET együttműködésének köszönhetően a fogyasztásmérő szekrény rendszerengedélyek egységesen meg fognak újulni:

 • csoportos és indirekt fogyasztásmérő szekrények országosan,
 • direkt fogyasztásmérő szekrények az E.ON, ELMŰ és ÉMÁSZ ellátási területén.

Első körben az alábbi fogyasztásmérőszekrény rendszerengedélyek kerültek kiadásra:

 • Hensel csoportos fogyasztásmérő szekrény modulok, csatlakozó főelosztók, szinti elosztók és kész csoportos fogyasztásmérő szekrények
 • Kontakt Elektro csoportos fogyasztásmérő szekrény modulok, csatlakozó főelosztók, szinti elosztók és kész csoportos fogyasztásmérő szekrények
 • Schrack Technik csoportos fogyasztásmérő szekrény modulok, csatlakozó főelosztók, szinti elosztók és kész csoportos fogyasztásmérő szekrények
 • Jet-Vill direkt és kész csoportos fogyasztásmérő szekrények
 • Jet-Vill indirekt fogyasztásmérő szekrények

Az új, közösen elfogadott rendszerengedélyek kiadása folyamatosan zajlik, így hamarosan újabb tagokkal fog bővülni az elfogadott szekrények listája.

A régi, jelenleg érvényben lévő fogyasztásmérő szekrényeket 2021. június 30-ig beadott energiaigény esetén lehet beépíteni (jelenlegi engedélyesi tervek szerint, amit szeretnénk is tartani), illetve azon mérőhelyeknél, ahol tervet kell bemutatni és egyeztetni az elosztói engedélyes által elfogadott érvényességi határidőn belül alkalmazható.

2021. június 30-a után beadott energiaigények és tervek csak az új rendszerengedélyezett fogyasztásmérő szekrényeket tartalmazhatják.

Az MSZ 447:2019 szabvány és a 40/2017 (XII.04.) NGM rendelet követelményét kielégítő, már üzembe helyezett mérőhelyek esetén, ha azok műszaki tartalma átalakítás nélkül alkalmas a felhasználói igény kiszolgálására, mert későbbi bővítés lehetőségét figyelembe véve létesültek, akkor felújításukat az igény kiszolgálásával összefüggésben elvégezni nem kell, ha erre jogszabály egyébként nem kötelez. A meglévő mérőhely, mint felhasználói műszaki tartalom, a kívánt igénynek megfelelően, felújítás nélkül tovább üzemeltethető.

Az új rendszerengedéllyel rendelkező mérőhelyek megtalálhatók lesznek a MEE VET honlapján is https://www.meevet.hu/pages/merohelyek, illetve folyamatosan tájékoztatni fogják Önöket a honlapukon keresztül. A honlap jelenleg feltöltés alatti állapotban van.

Az új rendszerengedéllyel rendelkező fogyasztásmérőhely rendszerengedélyek megtalálhatók:

 • Az E.ON honlapján, ott ahol a fogyasztásmérő ügyféltájékoztatók is elérhetőek

 

A rendszerengedélyek mellett minden gyártói könyvtárban megtalálható egy szerelési, üzembe helyezési útmutató, a csoportos mérőhelyek esetében pedig tervezési segédlet is.

A rendszerengedélyes szekrényekről készült egy választó tábla is Rendszerengedelyezett_tipizalt_ fogyasztasmero_szekrenyek 2021.03.18.xlsx néven, ami a főbb jellemzők bemutatásával, a kívánt paraméterre való szűréssel elősegíti a választást.

A dokumentum második lapján a korábban kiadott és még érvényben lévő rendszerengedélyek találhatók.

Fogyasztásmérő szekrény rendszerengedélyek,

csatlakozási díjak változása

2021. 04. 01-től megszűnik az egyetemes szolgáltatásra jogosult (jellemzően lakossági) körben a vezérelt és a H-tarifás igényekhez tartozó azon kedvezmény, hogy csatlakozási alapdíjat csak a mindennapszaki, a vezérelt, és a H-tarifás igények közül csak a nagyobb áramigényű után kellett megfizetni. Április 1-től beadott igények esetén a vezérelt és a H-tarifás igények után is (amennyiben a mindennapszaki, a vezérelt, és a H-tarifás igény együttesen nagyobb, mint 32A) kell csatlakozási alapdíjat fizetni, mégpedig a megemelt 3900 Ft/A + ÁFA egységáron.

További fontos változás, hogy a „társasházak” esetén a beruházó által kialakítandó lakások számával arányosan, már nem csak a kisfeszültségű vezetékdíj kedvezményeket kell lakásonként számításba venni, hanem esetlegesen szükséges középfeszültségű hálózatlétesítés esetén az itt alkalmazandó hosszkedvezményeket is a lakások száma alapján, és nem a létesítendő transzformátor száma alapján kell figyelembe venni.

Egyéb változás a rendeletben a magasabb feszültségű hálózatra kapcsolódó felhasználók és erőművek csatlakozási díjszámításában van, azonban ennek szabályai jellemzően a regisztrált szerelői kör ügyfélkörét nem érintik.

A rendelet szövegének változását a mellékletben található dokumentumban pirossal kiemelve lehet tanulmányozni. Az új csatlakozási díjak mértékét tartalmazó MEKH határozat kivonatát, illetve ennek sematikus táblázatos formáját a könnyebb áttekinthetőség érdekében szintén mellékeljük.

A légvezetékes csatlakozó vezetékek földkábelesre történő átalakítása költségét a VET 119. § szabályai alapján, a felmerülő költségek 100 %-ban kell megtéríteni. Ennek díja a csatlakási rendelet változásával nincsen összefüggésben, így annak mértéke nem változott.

Az E.ON területén a díjak, és a rendelkezésre álló számítás új módszerének alkalmazása 2021. április 01-től még nem lépnek érvénybe.

Az aktuális időpontról és a pontos változásokról, április végéig újabb hírlevelet fogunk küldeni!

E.ON-elektronikus ügyintézés-bekapcsoljuk.hu felhasználói ismeretek

Hírek (meevet.hu)

E.ON-elektronikus ügyintézés-bekapcsoljuk.hu felhasználói ismeretek GINOP-5.3.5-18-2019-00139 (meevet.hu)

Elérhetőségeink:


               

E.ON

Regisztrált szerelői témák

MEEVET

Regisztráció, képzések, adatnyilvántartás

E.ON Ügyfélszolgálat

igény bejelentés (on-line), szerződés kötés, csatlakozási díjtételek

 

Technológiai kérdések

partneraraminfo@eon.com

E-mailben:

kunyik.sandorne@meevet.hu

 

E-mailben:

araminfo@eon.hu

 

Plombabontási jogosultság, hírlevelek,

RSZ üzemeltetés

 

+36 30 706 1335

Hívható:

munkanapokon 7.00 - 15.00

+36 20 617 0172

 

+36 96 616 360

A képen asztal láthatóAutomatikusan generált leírás