"Smart" mérők felszerelése

2020-10-28

Tisztelt Partnerünk!

 

A villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló kormányrendelet előírásai alapján az elosztó köteles okosmérőt felszerelni a kisfeszültségen 3 × 80 Amper és az alatti csatlakozással rendelkező felhasználó részére:

  • ha a felhasználási hely teljesítménye - új felhasználási hely új csatlakozása, vagy a felhasználási hely teljesítménybővítése esetén - eléri vagy meghaladja a 3 × 32 A-t,
  • direkt mérés esetén, ha a felhasználási helyen háztartási méretű kiserőmű kerül csatlakoztatásra a villamosenergia-hálózatra, vagy a háztartási méretű kiserőmű esetében a fogyasztásmérő-berendezés hitelesítési ideje lejár,

2020.10.28-tól a fenti jogszabály értelmében a 3x32 A vagy a feletti igényeket 3x80 A-ig Smart mérővel látjuk el kapcsoljuk be.

Amennyiben az ügyfél új bekapcsolási vagy teljesítménybővítési igénye a fenti kategóriába esik, akkor a helyszínen a mindennapszaki és vezérelt mérés esetén Smart mérők kerülnek felszerelésre.

H-tarifás mérésre jelenleg nem szerel az elosztó Smart mérést, mert Smart mérés esetén nem tudjuk jelenleg biztosítani a kedvezményes tarifát.

Smart mérők kezelhetőségének biztosítása a mérőhelyeken:

  • 4 éve olyan rendszerengedélyes szekrények vannak elfogadva, amelyek ezt már megfelelőek Smart mérő fogadására.
  • Ha nincs kezelőablak, akkor megtagadjuk a bekapcsolást, amíg nem biztosítja a kezelőablakot
  • Teljesítménybővítés esetén, ha műszaki indoka van annak, hogy nem lehet a mérőt felszerelni, pl. mérőhely átalakítás kellene, mert nem fér el a mérő, akkor marad a hagyományos mérő.

 

A Smart méréssel kapcsolatban általános tájékoztatás az alábbi oldalon olvashatnak az ügyfeleink:

https://www.eon.hu/hu/lakossagi/aram/muszaki-ugyek/okosmeres.html