MS-09-12-v06 Fogyasztásmérőhely tokozatok, szekrények direkt, azaz közvetlen csatlakozású méréssel rendelkező felhasználók részére

2019-03-14

Tisztelt Partnerünk!

MS-09-12-v06 Fogyasztásmérőhely tokozatok, szekrények direkt, azaz közvetlen csatlakozású méréssel rendelkező felhasználók részére műszaki specifikáció legújabb verziója kiadásra került.

Az új műszaki specifikáció az ELMŰ/ÉMÁSZ-al és a MEE VET-el közös együttműködésben készült el és érvényes lesz a társaságok területeire, így egyazon szekrény ELMŰ/ÉMÁSZ és E.ON területen is elfogadott lesz.

Az új műszaki specifikáció a régi rendszerengedélyek visszavonásával is jár majd, és az új rendszerengedélyeztetéseket is közösen fogjuk elvégezni az ELMŰ-vel.

Direkt fogyasztásmérő szekrény rendszerengedélyeztetési ütemterv:

  • 2019.12.31-ig kerülnek kiadásra az új direkt fogyasztásmérő szekrény rendszerengedélyek.
  • A régebbi rendszerengedélyek az új kiadásától számítva 9 hónap múlva visszavonásra kerülnek, de legkésőbb 2020.09.30-án.

Legfontosabb változtatások:

  • Egy fogyasztási helyen max. 4 elszámolási mérés lehet (mindennapszaki, vezérelt, H tarifa, eMobility). Tarifális mérésre kialakított mérések univerzálisak lesznek, kialakítható lesz mindegyikben vezérelt, H tarifás vagy eMobility mérés is (ki és visszatehető vezérlő vezeték kivezetés fedőlap).
  • 18/2017. (XII. 21.) MEKH rendelet szerinti kizárólagos őrizet (csoportos mérőhelyek esetében is). A fogyasztásmérő berendezés elemeihez, kiegészítő készülékeihez, a zárópecsétekhez való hozzáférés csak a felhasználó tevékeny közreműködése által biztosítható.
  • Egyszintű plombálás (a fogyasztó kizárólagos őrizete védi a plombákat). à Az UT-010-v07 Egyedi sorszámú zárópecsét használati rendje_áram utasítás új verziója tartalmazni fogja az ezzel kapcsolatos szabályozási részt. Szakmailag véglegesítettük, jelenleg jogi véleményezésen van, utána megy jóváhagyatásra.
  • A mérő és a vezérlő külön térrészben lesz. A fővezetéki sorkapocs, kismegszakító (kivéve csoportos esetén), több tarifa vagy mérés esetén túlfeszültség levezető a csatlakozó főelosztóban van földkábeles és szabadvezetékes csatlakozás esetén is. à Ez a lépés elősegíti, hogy a csatlakozó főelosztó maszkjának eltávolítása után a kötések láthatóvá váljanak a nélkül, hogy a vezetékeket meg kelljen bolygatni. A mérő és RKV szerelőlapja alatt nem lesz kötés, csak vezeték elvezetés.

Az ELMŰ/ÉMÁSZ és MEE VET közös munkát folytatni fogjuk az indirekt szerény specifikációval és szekrény rendszerengedélyeztetéssel.

Ebbe és a csoportos mérőhely rendszerengedélyeztetésbe az NKM is beszállna, ezzel megvalósulhatna az az iparági együttműködés, amit 2015-ben vetettünk fel először.

Fogyasztásmérő szekrény rendszerengedélyek, ügyfelek számára fogyasztásmérők leírása, elektronikus mérők kijelző üzenete és jelentése:

Melléklet:

MS-09-12-v06 Fogyasztásmérőhely tokozatok, szekrények direkt, azaz közvetlen csatlakozású méréssel rendelkező felhasználók részére 2019.02.28.docx