Halállal végződő áramütéses baleset

2023-07-26

Tisztelt Partnerünk!

Az E.ON területén  történt halállal végződő áramütéses balesetről adunk hírt. A kivizsgálás során feltárt események és tények tanulságosak lehetnek mindannyiunk számára.

Eset leírása:

2023.07.18-án 13:40h körül egy külsős villanyszerelő mérőhelyfelújítást végzett a Dunaszekcső, Gálhegy 6 hrsz ingatlanon.

Utolsó szerelési lépésként a fali tartónál megbontotta a régi MLC 25/10 leszálló csatlakozóvezetéket, majd össze szerette volna kötni az újólag kiépített csövezésbe befűzött új NFA2X16 leszálló vezetékkel.

A helyszínen lévő mentők elmondása alapján áramütésre utaló jegyeket találtak mellkasi tájékon. A falnak támasztott létráról kb 3m magasból leesett a talajra.

Sajnos az életét már nem tudták megmenteni.

Az elhunyt villanyszerelő nem szerepel a regisztrált szerelői nyilvántartásunkban.

Az esemény bekövetkezéséhez vezető tényezők:

1.1 A csatlakozó lekötésének igényét Társaságunk felé nem jelezte, arról nem volt tudomásunk.

1.2 Sajnos nem tartotta be a feszültség alatti, illetve a magasban történő munkavégzés feltételeit.

1.3 Megfelelő feljogosítás és szakképesítés hiányában villamos hálózatunkon munka nem végezhető!

Egyéb környezeti hatások figyelembevétele:

A baleset napján és azt megelőző időszakban is országos hőség riadó elrendelése lépett életbe. Ez is befolyásolhatja a baleset bekövetkeztét.

Javasoljuk, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot, ajánlott ezen időszakban a napi szükséges 2 literen felül is inni, elsősorban csapvizet.  Mindenkinél vigyen magával ivóvizet, annak pótlásáról folyamatosan gondoskodjon! A szabadtéren tartózkodók vizes kendővel, sapkával védjék fejüket, testüket a hőségtől.

A munkaszervezések során legyenek figyelemmel arra, hogy a legnagyobb kockázat a 11-15 óráig terjedő időszakban van, ekkor legerősebb az UVB sugárzás, de a hőmérséklet délután 5-6 óráig folyamatosan növekszik. A szervezetet érő fokozott igénybevétel miatt csökken a koncentrációs képesség, nő a reakcióidő, ezt minden esetben vegyék figyelembe a fokozottan veszélyes tevékenységek elrendelése során (mint pl. magasban történő munkavégzés, emelőgép kezelés, fokozott koncentrációt igénylő feladatok). Amennyiben lehetséges kerüljék ilyen tevékenységek elrendelését a 11-15 óra közötti időszakban. Kérjük, hogy minden munkaterületen fokozottan ügyeljenek a megfelelő mennyiségű hűtött folyadék ellátásra, valamint a megfelelő pihenő idő elrendelésére. Pihenő idő: amint a hőmérséklet eléri a 25 C-t, óránként 5-10 perc az előírt pihenő, melyet ledolgoztatni nem szabad. A tartós, rendkívül meleg időjárás károsan befolyásolja az egészségi állapotot.

Cégünk nagy hangsúlyt fektet a munkavédelmi tudatosság erősítésére és a balesetek  megelőzésére.

Ennek egyik eszköze, hogy felkészülünk a várható eseményekre. A felkészülést segíti, hogy a munkaterületünkön illetve a környezetünkben tapasztalt szabálytalanságokat, veszélyhelyzeteket folyamatosan detektáljuk.

Szeretnénk, ha ebben a tevékenységben Ön is segítségünkre lenne.

A bejelentések fogadására számos felületen és csatornán keresztül is lehetőséget biztosítunk az E.ON Hungária csoport hálózatával, illetve berendezéseivel, létesítményeivel kapcsolatosan bármilyen, a biztonságos munkavégzést vagy a lakosság biztonságát veszélyeztető körülmény jelzésében.

Amennyiben Önök „villanyszerelői” szakértelemmel találkoznak olyan szituációval, ahol baleset veszélyes villamos hálózatot azonosítanak be, arról értesítsék az ingatlan tulajdonosát, az elosztói engedélyest, és együttműködve velük hárítsák el a hiba okot.

Felhívjuk a figyelmüket arra, hogy amennyiben építés-felújításon dolgoznak, kísérjék figyelemmel más szakterületek munkáját is a hasonló esetek megelőzése érdekében.

A figyelemfelhívás célja, hogy a kivitelezések során körültekintő és utólagosan is ellenőrzött, sőt dokumentált  munkát hagyjanak maguk után.

Ezzel is védik saját és mások testi épségét, hisz a kontrollált munka minősége, az Önök felelőssége, és az ügyfeleink is biztonságban érezhetik magukat!

Köszönjük együttműködésüket!

E.ON Hálózat