Földre telepített fogyasztásmérőszekrények alkalmazhatósága

2021-02-08

Tisztelt Partnerünk!

Több regisztrált villanyszerelő részéről is felmerült az alábbi kérdés.

A telekhatárra, vagy annak közelébe meddig lehet keretre szerelni fogyasztás mérő szekrényeket?

A kérdésekre vonatkozó választ, a csatolt 2020.09.22-i hírlevél tartalmazza.

Az abban foglaltakat megerősítve, tájékoztatásul írjuk az alábbiakat:

  1. A csatolt hírlevélben említett zártszelvény, vagy szögvas keretre szerelt rendszerengedélyes „dobozok” alkalmazását nem tiltja semmi.

Lehet ilyet alkalmazni, ha a tervezés, kivitelezés során teljesítésre kerülnek a vonatkozó követelmények. – Lásd a csatolt újságcikkekben hivatkozott előírásokat, követelményeket is.

  1. A regisztrált villanyszerelők által „dobozokból” összerakott szögvas, vagy zártszelvény keretre szerelt megoldások közül, sajnos eddig nem sikerült találni olyan fogyasztásmérőhelyet, amelyet segítő és követendő példaként tudnánk állítani a regisztrált villanyszerelők számára.

Kérjük, hogy ha Ön látott már olyan szögvas, vagy zártszelvény kereten kialakított kivitelezést, amely a vonatkozó előírásoknak, követelményeknek megfelel, küldje el az arról készített fényképet, hogy követendő példaként állíthassuk azt a szakemberek számára.

  1. A fentieket összefoglalva elmondható, hogy

a telekhatárban, vagy annak közelében – az épülettől távolabb – elhelyezendő fogyasztásmérőszekrény céljára jogszabályoknak, szabványoknak megfelelő, típusvizsgálati tanúsítványokkal, rendszerengedéllyel rendelkező, földbeásható lábazattal rendelkező szekrény alkalmazása javasolható.

Ezek jellemzője, hogy a legkisebb költség elvén kerülnek forgalomba, és teljesítik a velük szemben támasztott követelményeket. Magukba foglalják a csatlakozó főelosztót, a méretlen elosztást, a fogyasztásmérő felszereléséhez szükséges térrészt, és lehetővé teszik a mért fővezeték indítását.

Ez jelentős mértékben járulhat hozzá, a kivitelezés szakszerűségéhez és minőségéhez.

 Melléklet :