Eltérő csatlakozói nyomvonalhossz miatti utólagos számlázás regisztrált szerelői hibából

2022-05-05

Tisztelt Partnerünk!

A földkábeles csatlakozó kiépítés esetén a kábel tényleges hosszának és nyomvonal hosszának meghatározásának pontos, valóságnak megfelelő kitöltésére hívjuk fel a figyelmet.

Mivel jelentős számú pótszámlázás került az elmúlt hónapokban is megküldésre az ügyfelek számára, ami nem utal ügyfél barát megoldásnak kérjük a körültekintőbb dokumentálást!!

A nyomvonal meghatározása a leágazási pont és a villamos fogyasztás mérőhely közti távolság vízszintes vetülete. Ebbe nem tartozik bele a terepviszonyokból adódó többlethossz.

Ezt a hosszt a kábelhosszhoz kell hozzáadni.

A standard méretek a következők:   

- oszlopra csatlakozás esetén, 10m oszlop magasságnál:  + 12 fm a nyomvonalon felül, 12 m oszlop magasságnál +14 fm.

A javasolt megoldás, a tényleges hossz meghatározásánál, hogy a távolságot szalaggal lemérik és figyelembe veszik a látható meglévő közműveket, így valós adatot kapnak.

A szintkülönbségeket pl. árok keresztezés esetén a mélységet duplán számolva kell a kábelhosszhoz adni.

A nyomvonalhosszhoz nem kell a függőleges irányba adódó hosszakat hozzá adni!!

Az ügyfél a nyomvonal után fizet, a kábelhossz elszámolása az EON és a vállalkozó között történik.

A csatlakozó, hálózat felőli végpontjánál is fontos, hogy olyan csatlakozási pontot jelöljenek ki, ahova valóban felköthető az új csatlakozó.

Pld: korábban pótoszlopról ellátott két felhasználó, akik közül az egyik teljesítménynövekedést kért. Kivitelező az új földkábeles csatlakozót is erre az oszlopra szánta. Így nem kivitelezhető hálózatfejlesztés nélkül, az új földkábeles csatlakozót el kellett vinni a gerincig, ami plusz 15-20 méter volt.

Az esetet nehezményezte a felhasználó, és nem akarta kifizetni a normatívon felüli részt, mondván, ha tudta volna, hogy ez ennyibe kerül, maradt volna a légkábelnél. Holott a légkábeles csatlakozót is csak hálózatbővítés után lehetett volna felkötni a régi pótoszlopra, hosszabb átfutási idővel.

Az ügyfél érdekeit figyelembe véve jártunk el, de sajnos a kivitelező általi nem teljes körű tájékoztatás miatt az ügyfél becsapottnak érezte magát. A helyes eljárás ilyenkor az, hogy választási lehetőséget biztosítsunk a felhasználónak.

  1. Nem kerül költségbe a bővítése légkábellel, de kb. 1,5 év múlva valósul meg, vagy
  2. kifizeti a többletköltséget, amely során rövid átfutással és egy esztétikus és korszerű kivitelezés készül.

Mindezeket a feltételeket és megoldási lehetőségeket kérjük figyelembe venni a megbízások során az ügyfélelégedettség érdekében.

Köszönjük együttműködésüket.